Διαδικασία Διαγωνισμού

Πότε γίνεται ο διαγωνισμός;

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 05/02/2015 και 27/03/2015

Πως δηλώνω συμμετοχή;

Ο καθηγητής δηλώνει συμμετοχή εκ μέρους της ομάδας σε αυτή τη σελίδα

 Οι ομάδες διαγωνίζονται στη δημιουργία, εμπλουτισμό και μετάφραση λημμάτων της Βικιπαίδειας που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση ή που αφορούν τις συλλογές των αντικειμένων του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου. Η αξιολόγηση βασίζεται σε ένα σύστημα πόντων:

 • Δημιουργία νέου λήμματος της Βικιπαίδειας με θέμα την Επανάσταση, 2 πόντοι
 • Εμπλουτισμός υπάρχοντος λήμματος, για κάθε 300 λέξεις, 2 πόντοι
 • Μετάφραση υπάρχοντος λήμματος στα αγγλικά ή σε άλλη γλώσσα, 2 πόντοι
 • Προσθήκη φωτογραφίας από τις συλλογές του μουσείου σε λήμμα στη Βικιπαίδεια, σε οποιαδήποτε γλώσσα, 1 πόντος
 • Χρήση φωτογραφιών και οπτικοακουστικού υλικού από άλλες πηγές ανοικτού περιεχομένου (π.χ. openarchives.gr, Europeana) για τον εμπλουτισμό λημμάτων, 1 πόντος
 • Φωτογράφηση και μεταφόρτωση στα Κοινά της Βικιπαίδειας εικόνας για μία τοποθεσία ή αντικείμενο που σχετίζεται με την Ελληνική Επανάσταση, 2 πόντοι
 • Προσθήκη αναφορών σε άρθρα, 1 πόντος

Προτεινόμενα λήμματα

‘Εχουμε επιλέξει και προτείνουμε για σας ορισμένα λήμματα τα οποία χρειάζονται επεξεργασία και επέκταση, δε χρειάζεται, όμως, να περιοριστείτε σε αυτά.

Πως λειτουργεί ο διαγωνισμός

 1. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες από σχολεία. Δείτε εδώ αναλυτικά τους όρους συμμετοχής
 2. Ο υπεύθυνος καθηγητής δημιουργεί για την ομάδα έναν λογαριασμό στη Wikipedia
 3. Ο υπεύθυνος καθηγητής στέλνει το λήμμα που έχει επιλεχθεί προς συγγραφή στους υπεύθυνους διαδικασίας του διαγωνισμού (25marcheditathon@eellak.gr) . Σχετικά με τα προτεινόμενα λήμματα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην επιλογή κάθε ομάδας. Στην περίπτωση που δύο ομάδες επιλέξουν το ίδιο λήμμα, το λήμμα κατοχυρώνεται στην πρώτη ομάδα που έστειλε email στους υπευθύνους. Η ενημέρωση των συμμετεχόντων θα γίνεται με email.
 4. Αφού έχει κατοχυρωθεί το λήμμα προς συγγραφή, η ομάδα συνδέεται στη Wikipedia πηγαίνει πάνω δεξιά στο tab “Το πρόχειρό μου” και εκεί είναι ο χώρος όπου μπορεί να προετοιμάσει τη συγγραφή του λήμματος. Στο χώρο αυτό μπορούν να δουλέψουν ανενόχλητοι το λήμμα καθώς δεν συνηθίζεται να επεμβαίνουν οι χρήστες και οι διαχειριστές της Βικιπαίδειας, εκτός αν κατατεθεί κλεψίτυπο (copyright) περιεχόμενο, βωμολοχίες, διαφήμιση, βάθρο προπαγάνδας, συκοφαντίας κλπ.. Ως εκ τούτου η ομάδα μπορεί να επεξεργαστεί εκεί την τελική μορφή του λήμματος που θέλει να ανεβάσει.
 5. Μετά την τελική επεξεργασία και ανέβασμα του λήμματος ο υπεύθυνος καθηγητής θα πρέπει να αποστείλει ένα e-mail όπου θα δηλώνει τον τίτλο του λήμματος και το όνομα χρήστη του λογαριασμού στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: 25marcheditathon@eellak.gr

Στη συνέχει η κριτική επιτροπή θα εξετάσει το ιστορικό προκειμένου να υπολογίσει τους πόντους του εκάστοτε λήμματος. Δεδομένου ότι η Βικιπαίδεια αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα, στην τελική βαθμολόγηση θα ληφθεί υπόψη και η τελική εικόνα του λήμματος (κείμενο και οι πηγές) κατόπιν της επέμβασης της κοινότητας.

Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τους:

Γεωργία Αγγελάκη, ΕΕΛ/ΛΑΚ

Αλέξανδρος Τενεκετζής, PostScriptum

Φίλιππος Μαζαράκης, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Σωτήρης Κυλάφης, Συντάκτης Βικιπαίδειας

 

Επιπλέον, διευκρινίζουμε τα εξής:

 • Κάθε ομάδα αναλαμβάνει ένα μόνο λήμμα για τον διαγωνισμό. Από ‘κει και πέρα ο καθηγητής και η ομάδα είναι ελεύθεροι και ενθαρρύνονται από τους διοργανωτές του διαγωνισμού να συνεχίσουν τη συγγραφή λημμάτων
 • Όταν ένα πρόχειρο λήμμα τελειώνει μπορεί να αλλάξει χώρο από το πρόχειρο και να μετακινηθεί σε λήμμα κουβαλώντας μαζί και το ιστορικό του. Αυτό γίνεται με το κουμπί  “Μετακίνηση” στα tabs. Μετακίνηση επιτρέπεται 3 ημέρες μετά την εγγραφή του χρήστη.


Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που έχει συλλέξει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του διαγωνισμού.

Υποστηρικτικό υλικό

Υπάρχει το εξής υποστηρικτικό υλικό στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε, χωρίς όμως αυτό να σας περιορίζει στις θεματικές, τα λήμματα και τις πηγές που θα χρησιμοποιήσετε στη διαδικασία:

Μπορείτε να δείτε εδώ τι υπάρχει ως τώρα στην Ελληνική Βικιπαίδεια σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση.

Παράλληλες δράσεις

Στο πλαίσιο της δράσης παρέχεται υποστήριξη από επιμορφωτικά σεμινάρια συγγραφής στη Βικιπαίδεια που διεξάγονται στο Σχολείο Βικιπαίδειας στην Αθήνα, στον χώρο του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από 17:30 ως 19:30. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στη σελίδα του Σχολείου.

Επιπλέον, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είναι ανοιχτό για τους υπεύθυνους καθηγητές να παρακολουθήσουν τις συναντήσεις για εκπαιδευτικούς που διοργανώνει στις παρακάτω ημερομηνίες, χωρίς να υπάρχει ανάγκη κράτησης θέσης:

 • Σάββατο 31 Ιανουαρίου
 • Κυριακή 1 Φεβρουαρίου
 • Κυριακή  8 Μαρτίου
 • Κυριακή 22 Μαρτίου

Η ώρα συνάντησης είναι 11π.μ

Επιπλέον υπάρχει η ευκαιρία για ξεναγήσεις ομάδων μαθητών, που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο, με τους καθηγητές τους ώστε να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συλλογή και να τη φωτογραφήσουν.

Οι ημερομηνίες για τη δράση αυτή είναι: Σάββατο 28/2 και Σάββατο 7/3 και ώρα 11 π.μ..

Για τις ξεναγήσεις αυτές θα χρειαστεί να επικοινωνείτε για κράτηση θέσεων με την κ. Νικολέτα Ζυγούρη στα τηλέφωνα 210-3222266,  210 3217617 εσωτ.220. Email επικοινωνίας nzygouri@nhmuseum.gr

Βραβεία

Θα απονεμηθούν 3 βραβεία

Οι νικητές θα λάβουν πολύτιμες εκδόσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν αναμνηστικοί τίτλοι.

Η τελετή βράβευσης θα γίνει το Μάιο στην Παλαιά Βουλή.

Διοργάνωση

Η δράση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ (21-10-2014, Αρ.Πρωτ.170949/Γ7) με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το Σχολικό Δίκτυο, με την συμμετοχή και υποστήριξη της εταιρίας ψηφιακού πολιτισμού PostScriptum (PS) και την εθελοντική συμμετοχή του Σχολείου της Βικιπαίδειας.

Έχετε απορίες για το διαγωνισμό;

Εάν έχετε απορίες για το διαγωνισμό παρακαλώ επικοινωνήστε με τις παρακάτω επαφές ανάλογα το ζήτημα:

Εάν έχετε επιπλέον απορίες για το διαγωνισμό παρακαλώ επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους του διαγωνισμού στο: 25marcheditathon@eellak.gr

Επιπλέον, είναι πάντα στη διάθεσή σας η Αγορά της Βικιπαίδειας (http://goo.gl/n68eoh), όπου έμπειροι χρήστες είναι πάντα πρόθυμοι να απαντήσουν σε ερωτήματα που τίθενται.